Składniki;
6 kg. buraczków
3 łyżki soli
2 ząbki czosnku
1 cebula
Zalewa:
1 szklanka octu
1,5 szklanki cukru
5 szklanek wody
5 listków laurowych
8 ziaren ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
Wykonanie;
Buraczki ugotować. Ostudzić. Zetrzeć na grubych oczkach. Posolić. Dodać drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić na godzinę.
Zalewa;
Składniki zalewy zagotować. Przestudzić i zalać starte buraczki na 12 godzin najlepiej na noc. Od czasu do czasu przemieszać.Po tym czasie buraczki powkładać do słoików. Do każdego słoika dolać zalewę, by buraczki były nią przykryte. Pasteryzować około 15-20 minut od chwili zagotowania się wody w garnku.Po wystudzeniu wynieść słoiki do spiżarni .