Składniki;
20 dag.masła miękkiego
15 dag. serka śmietankowego
75 ml. kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
43 dag. mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
powidła śliwkowe lub inne
1/2 szklanki orzechów włoskich
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Wykonanie;
Masło utrzeć mikserem z serkiem śmietankowym i śmietaną przez 2 minuty. Kiedy dobrze się połączą, dodać cukier, cukier waniliowy i sól zmiksować. Następnie wsypać połowę mąki i ponownie miksować, aż składniki się połączą, wtedy wsypać pozostałą mąkę, chwilę miksować.Masę wyłożyć na stolnicę lekko posypaną mąką. Umoczonymi rękami szybko i lekko zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, każdą porcję owinąć folią i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Nadzienie;
W tym czasie przygotować nadzienie. Orzechy posiekać wymieszać z cukrem, cynamonem i kakao, odstawić.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Każdą porcje rozwałkować na lekko posypanym mąką blacie na koło o średnicy 30 cm. Najpierw rozwałkowane koło podzielić na 4 części i każdą jedną ćwiartkę koła podzielić na 3 części. Wszystkich trójkątów ma być w jednym kole 12 sztuk .Najpierw nakładać powidło, rozsmarować, zostawiając trochę suchego ciasta po bokach, następnie posypać mieszanką orzechów, cynamonu i kakao. Zwijać rogaliki i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Rogaliki piecz w nagrzanym piekarniku w 180 C. około30 minut. Po upieczeniu rogaliki posypać cukrem pudrem.