ROGALIKI Z MARMOLADĄ

Składniki;

20 dag.masła miękkiego

15 dag. serka śmietankowego

75 ml. kwaśnej śmietany

2 łyżki cukru pudru

1 cukier waniliowy

43 dag. mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli



Nadzienie:

 

powidła śliwkowe lub inne

1/2 szklanki orzechów włoskich

2 łyżki cukru

1/2 łyżeczki kakao

1/2 łyżeczki cynamonu



Dodatkowo:

 

cukier puder do posypania

 

Wykonanie;


Masło utrzeć mikserem z serkiem śmietankowym i śmietaną przez 2 minuty. Kiedy dobrze się połączą, dodać cukier, cukier waniliowy i sól zmiksować. Następnie wsypać połowę mąki i ponownie miksować, aż składniki się połączą, wtedy wsypać pozostałą mąkę, chwilę miksować.
Masę wyłożyć na stolnicę lekko posypaną mąką. Umoczonymi rękami szybko i lekko zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, każdą porcję owinąć folią i włożyć na 2 godziny do lodówki.

 

Nadzienie;

W tym czasie przygotować nadzienie. Orzechy posiekać wymieszać z cukrem, cynamonem i kakao, odstawić.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Każdą porcje rozwałkować na lekko posypanym mąką blacie na koło o średnicy 30 cm. Najpierw rozwałkowane koło podzielić na 4 części i każdą jedną ćwiartkę koła podzielić na 3 części. Wszystkich trójkątów ma być w jednym kole 12 sztuk .Najpierw nakładać powidło, rozsmarować, zostawiając trochę suchego ciasta po bokach, następnie posypać mieszanką orzechów, cynamonu i kakao. Zwijać rogaliki i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Rogaliki piecz w nagrzanym piekarniku w 180 C. około30 minut. Po upieczeniu rogaliki posypać cukrem pudrem.

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *