Składniki:
2 kg. kapusty białej
1 kg. buraków czerwonych
3 cebule
Zalewa;
3 szklanki wody
1 szklanka octu 6%lub 3/4 szklanki 10 %
6 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
Wykonanie:
Warzywa dokładnie umyć, cebulę i buraki obrać. Kapustę poszatkować, buraki myc, obrać i zetrzeć na grubej tarce, a cebulę pokroić w półksiężyce.
Zalewa;
Wszystkie składniki na zalewę zagotować. Następnie dodać kapustę, buraki i cebulę. Całość gotować 15 minut. Po tym czasie nakładać do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcić Następnie słoiki pasteryzować przez 20 minut od chwili zagotowania się wody w garnku.Po tym czasie słoiki wyciągnać z wody , ostudzić i wynieść do spiżarni.