Składniki;
1 opakowanie mrożonych krewetek
1 zielona papryka
1 żółta papryka
200g. pomidorków koktajlowych
2 szalotki
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
1 opakowanie risotto z truflami
sól
pieprz mielony
2 łyżeczki octu balsamicznego
1/2 łyżeczki cukru
2-3 łyżki pesto
40g. parmezanu
2 łyżeczki solonego masła
Wykonanie;
Krewetki rozmrozić ,umyć i osuszyć. Pomidorki umyć.Papryki przepołowić i umyć ,pokroi na kawałki w kształcie rombów.Szalotki i czosnek obrać szalotki drobno posiekać, czosnek zgnieść.Oba składniki podsmażyć na łyżce rozgrzanej oliwy .Risotto umieścić w rondelku, lub w głębokiej patelni.Wlać 600ml. zimnej wody dokładnie wymieszać, zagotować zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia 15-17 minut, od czasu do czasu mieszając. Paprykę i pomidorki smażyć na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy około 5-8 minut, następnie doprawić pesto, solą i pieprzem, octem ,cukrem. Parmezan zetrzeć na tarce. Risotto wymieszać z masłem solonym. Wyłożyć na talerze razem z krewetkami i warzywami. Posypać startym parmezanem.Można udekorować listkami bazylii.