Składniki;
3 szklanki mąki pszennej
45g. drożdzyświeżych
1 szklanka letniego mleka
150g. masła
6 łyżek cukru6 żółtek jaj
2 łyżeczki waniliowego aromatu do ciast
840g. gotowej masy makowej
100g. posiekanych orzechów włoskich i narkowcz
100g. rodzynek
Wykonanie;
Dodaj do szklanki pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki.Zalej składniki do 1/2 wysokości szklanki ciepłym mlekiem i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczka i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże wyrosły. W dużej misce wymieszaj ze sobą żółtka ,cukier, pozostałą ilość mleka, roztopione masło, aromat waniliowy, oraz powstały rozczyn z drożdży. Gdy uzyskasz jednolitą masę uformuj z ciasta kulę. Odstaw w ciepłe miejsce na około 1, 5 godziny. Gotową masę makową wymieszaj z posiekanymi orzechami i rodzynkami.Rozwałkuj ciasto na 3 prostokąty o grubości około 3 mm. rozsmaruj na nich masę makową, a następnie zwiń jak roladę.Piecz w nagrzanym piekarniku w 190C .około 40 minut. Po upieczeniu makowce można posypać cukrem pudrem .