MAKOWIC CIOCI MICHALINY

Składniki;

 

1i 1/2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki kaszy manny

1 szklanka cukru

12 i ½ dag. margaryny

1/2 szklanki śmietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka

2 żółtka

 

Masa makowa:

 

1 puszka masy makowej

2 białka

2 łyżki bułki tartej

 

Wykonanie;

 

Do miski wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszę mannę, śmietanę, cukier, dodać jajka, żółtka i roztopioną ,ostudzoną margarynę. Utrzeć na gładkie ciasto.  Trochę ciasta odłożyć, resztę wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

 

Masa makowa;

 

Z dwóch białek ubić pianę, delikatnie wymieszać z masą makową i bułką tartą.  Masę wyłożyć na ciasto i rozsmarować.

Odłożone ciasto rozłożyć łyżką na masie makowej. Piekarnik rozgrzać do 180 C.włożyć ciasto do piekarnika i piecz około55- 60 minut lub do suchego patyczka .Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem .

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *