Składniki;

1 kg. mąki pszennej

25 dag. masła lub margaryny

25 dag. miodu

1/2 szklanki cukru2 jajka

2-3 łyżki mleka

1 op. przyprawy do piernika

3 łyżeczki sody oczyszczonej

 

Polewa:

 

10 dag.masła

100 g. czekolady gorzkiej

50 g. czekolady mlecznej

1 łyżeczka przyprawy do piernika

Dodatkowo;

dowolne posypki do dekoracji

 

Wykonanie:

 

W garnku roztopić masło. Dodać miód, cukier oraz przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać i zdjąć z ognia. Ostudzić.W misce wymieszać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną. Następnie dodać wystudzoną masę i stopniowo połączyć ze składnikami w misce. Dodać mleko oraz jajka i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie ciasto podzielić na porcje i cienko rozwałkować. Za pomocą foremek wykrawać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C. około10-12 minut . Ostudzić.Wystudzone pierniczki mącząc w ciepłej polewie i jak ktoś chce można posypać dowolnymi kolorowymi posypkami.Pierniczki są od   zaraz miękkie.

Polewa:

 

Czekoladę gorzką oraz mleczną razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Dodać przyprawę do piernika i wymieszać .

 

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *