MAKOWE CIASTO Z AJERKONIAKIEM

Składniki;

Ciasto;

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki

1/2 szklanki sypkiego maku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

6 jajek

 

Krem kokosowy;

 

tabliczka białej czekolady

2 szklanki kremówki

3 opakowania śnieżki w proszku

20 dag. wiórek kokosowych

1/4 szklanki ajerkoniaku

cukier do smaku

 

 

Wykonanie;

Ciasto;

Żółtka ucieram z cukrem , dodaję 4 łyżki wrzącej wody mieszam.Mąkę łącze z makiem i proszkiem do pieczenia,stopniowo dodaję do masy jajecznej i mieszam.Na końcu dodaję na sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie mieszam .Ciasto wylewam do podłużnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia.Piekę 50 minut w nagrzanym piekarniku 170C.Ostudzone ciasto wyjmuję z foremki ,przekrawam wzdłuż na3 placki.

 

Krem kokosowy;

 

Czekoladę rozpuszczam w rondelku, dodaję kremówkę mieszam  i chłodzę.Do zimnej dodaję cukier , śnieżki w proszku, ubijam na sztywno, wlewam małymi porcjami  ajerkoniak, wsypuje wiórki kokosowe mieszam.Placki ciasta przekładam kremem, odstawiam do zastygnięcia  ozdabiam.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *