Składniki;
Ciasto;
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki sypkiego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek
Krem kokosowy;
tabliczka białej czekolady
2 szklanki kremówki
3 opakowania śnieżki w proszku
20 dag. wiórek kokosowych
1/4 szklanki ajerkoniaku
cukier do smaku
Wykonanie;
Ciasto;
Żółtka ucieram z cukrem , dodaję 4 łyżki wrzącej wody mieszam.Mąkę łącze z makiem i proszkiem do pieczenia,stopniowo dodaję do masy jajecznej i mieszam.Na końcu dodaję na sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie mieszam .Ciasto wylewam do podłużnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia.Piekę 50 minut w nagrzanym piekarniku 170C.Ostudzone ciasto wyjmuję z foremki ,przekrawam wzdłuż na3 placki.
Krem kokosowy;
Czekoladę rozpuszczam w rondelku, dodaję kremówkę mieszam i chłodzę.Do zimnej dodaję cukier , śnieżki w proszku, ubijam na sztywno, wlewam małymi porcjami ajerkoniak, wsypuje wiórki kokosowe mieszam.Placki ciasta przekładam kremem, odstawiam do zastygnięcia ozdabiam.