Składniki;
25 dag. mąki pszennej
25 dag. zmielonego twarogu
25 dag. masła lub margaryny
1 żółtko
cukier puder do posypania
Ponadto;
marmolada lub inne dowolne konfitury
Wykonanie;
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem jak na kruche ciasto. Dodać do tego zmielony twaróg, oraz żółtko i szybko zagnieść jednolite ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Żeby lepiej się wałkowało, wyrobione ciasto owinąć folią odłożyć do lodówki na 30 minut.Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. wykrawać kwadraty lub okrągłe ciasteczka. Na środek każdego wyłożyć marmoladę lub łyżeczkę konfitury i zawinąć rogi jeden na drugi by powstał otwarty pierożek.Ciasteczka wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 180C.około 20 minut aż się zarumienią. Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem.