Składniki;
1 cebula
4 łyżki oleju
2 jajka
500g. serka śmietanowego
120 ml. mleka
250 g. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
pieprz świeżo zmielony
100g. tartego sera gouda
tłuszcz do foremki
1 pęczek rzodkiewek
2 łyżki mieszanej zieleniny
(np. pietruszki, szczypiorku, trybuli)
Wykonanie;
Cebulę obrać posiekać, poddusić na 1 łyżce rozgrzanego oleju.odstawić do ostygnięcia, a następnie połączyć z pozostałym olejem, jajkami, 250g. serka śmietankowego i mlekiem.Wsypać mąkę i proszek do pieczenia wymieszać przyprawić sola i pieprzem.Delikatnie wymieszać ser gouda. Ciasto umieścić w natłuszczonej lub wyłożonej foremkami papierowymi na blaszce do muffinów( 12 zagłębień). Piec w temperaturze 180C.(piekarnik gazowy stopień 3 termoobieg 160C.)przez około 25-30 minut. Umyte i pokrojone rzodkiewki w kostkę wymieszać z pozostałym serkiem i pokrojona zieleniną, doprawić solą i pieprzem. Serek z rzodkiewkami wyłożyć na wierzch muffinów lub podać w miseczce.