PASZTECIKI Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI

Składniki;

CIASTO PÓŁKRUCHE:

400 g. mąki pszennej
200 g.
6 łyżek zimnej wody
jajko do posmarowania

Farsz;

300 g. pieczonego kurczaka
100 g. pieczarek
7,5 łyżki margaryny
2 żółtka
25 ml. białego wina
pieprz
estragon

Wykonanie;

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą. Dodać margarynę i drobno posiekać ostrym nożem, mieszając jednocześnie z mąką. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na placek grubości około 4 mm. Mięso z kurczaka zmielić w maszynce. Pieczarki oczyścić, opłukać i posiekać. Podsmażyć na margarynie, dodać mielone mięso, żółtka i wino, podsmażyć 2 minuty, zdjąć z ognia, przyprawić. Z połowy rozwałkowanego ciasta wyciąć szklanką krążki, z drugiej połowy też wyciąć krążki, ale trochę mniejsze. Na większe ułożyć półkoliste kopczyki farszu, przykryć mniejszym krążkiem i zlepić, smarując cienko białkiem. Paszteciki posmarować rozmąconym jajkiem, ułożyć na natłuszczonej blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 C. i piec przez 25 minut. Podawać gorące.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *