MUFFINKI Z SERKIEM I RZODKIEWKAMI

Składniki;

1 cebula

4 łyżki oleju

2 jajka

500g. serka śmietanowego

120 ml. mleka

250 g. mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

sól

pieprz świeżo zmielony

100g. tartego sera gouda

tłuszcz do foremki

1 pęczek rzodkiewek

2 łyżki mieszanej zieleniny

(np. pietruszki, szczypiorku, trybuli)

 

Wykonanie;

 

Cebulę  obrać posiekać, poddusić na 1 łyżce rozgrzanego oleju.odstawić do ostygnięcia, a następnie połączyć z pozostałym olejem, jajkami, 250g. serka śmietankowego i mlekiem.Wsypać mąkę i proszek do pieczenia wymieszać przyprawić sola i pieprzem.Delikatnie wymieszać ser gouda. Ciasto umieścić w natłuszczonej lub wyłożonej foremkami papierowymi na blaszce do muffinów( 12 zagłębień). Piec w temperaturze 180C.(piekarnik gazowy stopień 3 termoobieg 160C.)przez około 25-30 minut. Umyte i pokrojone rzodkiewki w kostkę wymieszać z pozostałym serkiem i pokrojona zieleniną, doprawić solą i pieprzem. Serek  z rzodkiewkami wyłożyć na wierzch muffinów lub podać w miseczce.

 

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *