Składniki;
400g. buraczków
300g. ziemniaków
2 cebule
2 litry rosołu z kostki
150g. białej kiełbasy
1 łyżka masła
1-2 łyżki octu winnego
3 łyżki oleju
2 łyżki chrzanu
4 gałązki szczypiorku
sól
pieprz
cukier
Wykonanie;
Buraki, ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Masło i 1 łyżkę oleju rozgrzać w garnku, włoży warzywa i cebulę przesmażyć zalać 1,5 litra bulionu. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu 30 minut. Z kiełbasy osunąć osłonkę. Mięso z kiełbasy rozgnieść widelcem, wymieszać z chrzanem. Z masy formować małe pulpety. Resztę bulionu doprowadzić do wrzenia, włożyć pulpeciki. Gotować 5-7 minut, wyjąc , odsączyć.Pozostały olej rozgrzać na patelni, zrumienić pulpeciki. Barszcz zmiksować przyprawić do smaku octem, solą , pieprzem i szczypta cukru. Pulpety włożyć do zupy podgrzać. Szczypiorek umyć osuszyć , posiekać.Zupę tuż przed podaniem posypać szczypiorkiem .