KREMOWA Z PULPECIKAMI

Składniki;

 

400g. buraczków

300g. ziemniaków

2 cebule

2 litry rosołu z kostki

150g. białej kiełbasy

1 łyżka masła

1-2 łyżki octu winnego

3 łyżki oleju

2 łyżki chrzanu

4 gałązki szczypiorku

sól

pieprz

cukier

Wykonanie;

Buraki, ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Masło i 1 łyżkę oleju  rozgrzać w garnku, włoży warzywa i cebulę  przesmażyć  zalać 1,5 litra bulionu. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu 30 minut. Z kiełbasy osunąć osłonkę. Mięso z kiełbasy rozgnieść widelcem, wymieszać z chrzanem. Z masy formować małe pulpety. Resztę bulionu doprowadzić do wrzenia, włożyć pulpeciki. Gotować 5-7 minut, wyjąc , odsączyć.Pozostały olej rozgrzać na patelni, zrumienić pulpeciki. Barszcz zmiksować przyprawić do smaku octem, solą , pieprzem i szczypta cukru. Pulpety włożyć do zupy podgrzać. Szczypiorek umyć osuszyć , posiekać.Zupę tuż przed podaniem posypać szczypiorkiem .

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *