Składniki;
250 ml. mleka
70g. cukru
20g. świeżych drożdży
1 jajko
500g. maki pszennej
60 g. masła
szczypta soli
Masa makowa;
250g. suchego maku( może być zmielony)
80 g. cukru
1 łyżka miodu
1 łyżeczka miękkiego masła
1 białko
1/2 szklanki drobno posiekanych bakalii
Do posmarowania;
1 żółtko
1 łyżka mleka
Lukier;
100g. cukru pudru
około 2 łyżek wody wrzatku
Wykonanie;
Masa makowa;
Mak zalać wrzącą wodą lub wrzącym mlekiem, przykryć wystudzić. Odcedzić i zmielić. Wymieszać z cukrem, miodem, masłem i bakaliami.Dodać białko ubite na sztywną piane.
Ciasto drożdżowe;
Ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, drożdżami, i około 4 łyżkami mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 10-15 minut.Resztę mąki wsypać do miski, dodać pozostałą cześć cukru, sól wymieszać, dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. wyrobić ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość, rozwałkować na prostokąt 60×40 cm.. Wyłożyć masę makową.Ciasto zwinąć jak roladę. Pokroić na pasy po około4 cm.i ułożyć na blasze. Przykryć ściereczką na 10 minut. Nagrzać piekarnik do 200C.(grzałka góra- dół).
Do posmarowania;
Żółtka wymieszać z mlekiem i posmarować ciasto. Piec około 15 minut.
Lukier;
Przesiany cukier puder utrzeć z wrzątkiem na gładką masę.Posmarować bułeczki.