DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM

Składniki;

250 ml. mleka

70g. cukru

20g. świeżych drożdży

1 jajko

500g. maki pszennej

60 g. masła

szczypta soli

Masa makowa;

250g. suchego maku( może być zmielony)

80 g. cukru

1 łyżka miodu

1 łyżeczka miękkiego masła

1 białko

1/2 szklanki drobno posiekanych bakalii

Do posmarowania;

1 żółtko

1 łyżka mleka

Lukier;

100g. cukru pudru

około 2 łyżek  wody wrzatku

 

Wykonanie;

Masa makowa;

Mak zalać wrzącą wodą lub wrzącym mlekiem, przykryć wystudzić. Odcedzić i zmielić. Wymieszać z cukrem, miodem, masłem i bakaliami.Dodać białko ubite na sztywną piane.

Ciasto drożdżowe;

Ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, drożdżami, i około 4 łyżkami mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 10-15 minut.Resztę mąki wsypać do miski, dodać pozostałą cześć cukru, sól wymieszać, dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty  zaczyn. wyrobić ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość, rozwałkować na prostokąt 60×40 cm.. Wyłożyć masę makową.Ciasto zwinąć jak roladę. Pokroić na pasy po około4 cm.i ułożyć na blasze. Przykryć ściereczką na 10 minut. Nagrzać piekarnik do 200C.(grzałka góra- dół).

Do posmarowania;

 

Żółtka wymieszać z mlekiem i posmarować ciasto. Piec około 15 minut.

 

Lukier;

 

Przesiany cukier puder utrzeć z wrzątkiem na gładką masę.Posmarować bułeczki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *