Składniki;
24 przegrzebki
60g. masła
2 średniej wielkości bulwy kopru włoskiego (fenkułu) oczyszczone i pokrojone w cienkie plasterki
1 łyżka grubo posiekanych gałązek kopru włoskiego
4 cebule dymki cienko pokrojone
1/3 szklanki likieru Pernod(800 ml.)
300 ml. śmietany
Wykonanie;
Na dużej patelni rozpuścić 2/3porcji masła, wrzucać stopniowo koper, smażyć około 20 minut do miękkości, mieszając od czau do czasu.Na tej samej patelni rozpuścić pozostałe masło i usmażyć cebulę. Dodać koper włoski i przegrzebki wlać likier Pernod i śmietanę.Podgrzewać 2 minuty, aż przegrzebki stracą szklistość. Następnie zmniejszyć płomień i stale mieszając podgrzewać aż sos zgęstnieje i stanie się gładki. Sos nałożyć na przegrzebki, posypać posiekanymi gałązkami kopru.