PRZEGRZEBKI W PERNODZIE

Składniki;

 

24 przegrzebki

60g. masła

2 średniej wielkości bulwy kopru włoskiego (fenkułu) oczyszczone i pokrojone w cienkie plasterki

1 łyżka grubo posiekanych gałązek kopru włoskiego

4 cebule dymki cienko pokrojone

1/3 szklanki likieru Pernod(800 ml.)

300 ml. śmietany

 

Wykonanie;

 

Na dużej patelni rozpuścić 2/3porcji masła, wrzucać stopniowo koper, smażyć około 20 minut do miękkości, mieszając od czau do czasu.Na tej samej patelni rozpuścić pozostałe masło i usmażyć cebulę. Dodać koper włoski i przegrzebki wlać likier Pernod i śmietanę.Podgrzewać 2 minuty, aż przegrzebki stracą szklistość. Następnie zmniejszyć płomień i stale mieszając podgrzewać aż sos zgęstnieje i stanie się gładki. Sos nałożyć na przegrzebki, posypać posiekanymi gałązkami kopru.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *