Składniki;
2 szklanki mąki
1 żółtko
1 łyżka oleju
1i 1/2 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
1duża cebula
25 dag. białego sera
10 dag. wędzonej słoniny
1/2 szklanki śmietany 18 %
mielona słodka papryka
sól
pieprz
Wykonanie;
Wyrób z mąki, żółtka, oleju, szczypty soli i ciepłej wody elastyczne ciasto. Następnie nakryj ściereczką, by nie obeschło. Cebulę obierz, posiekaj i przesmaż na pokrojonej w kostkę słoninie. Kaszę, ser i cebulę ze słoniną zmiel w maszynce do mięsa. Dopraw solą i pieprzem. Rozwałkuj dość cienko ciasto i szklanką wykrawaj krążki. Nakładaj na nie po łyżce nadzienia i zlepiaj brzegi, formując pierogi. Wrzuć je do osolonego wrzątku i gotuj 6-8 minut od wypłynięcia. Po odcedzeniu polej pierożki śmietaną, dopraw solą i papryką.