KROKIET PO LITEWSKU

Składniki;

1 kg. ziemniaków

1 cebula

4 łyżki tłuszczu

4 łyżki tartej bułki

2 łyżki mąki

5 dag. grzybów suszonych

sól

majeranek

pieprz

3 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Wykonanie;

 

Ziemniaki ugotować ostudzić i zemleć w maszynce.Dodać pokrojoną i zarumienioną cebulę, trochę tartej bułki 2 jajka oraz ugotowane i posiekane grzyby. Masę przyprawić i dokładnie wyrobić,formować podłużne wałeczki maczać je w roztrzepanym jajku, panierować w tartej bułce i smażyć na tłuszczu.Podawać z sosem bolońskim i surówką z marchwi.

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *