KLUSKI NA PARZE

Składniki:

 

5 dag. świeżych drożdży
2 szklanki mleka
2 łyżki oleju
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
około 1 kg. mąki pszennej
2 jajka
1/2 łyżeczki soli

Owoce do środka:

czarne jagody lub inne owoce

konfitura jeśli chcemy

do polania gotowych klusek;
jogurt owocowy lub masło przyrumienione

cukier do posypania

 

Wykonanie;

 

W rondelku drożdże zasypać cukrem i łyżeczką maki,rozmieszać, odstawić na chwilę w ciepłe miejsce.Następnie wbić jajka, dodać sól,ciepłe mleko z olejem oraz dodać mąkę.Ciasto wyrobić, odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować je na grubość do 2 cm.. Wykrawać szklanką krążki. Jeśli chcemy kluski z nadzieniem dajemy na środek krążka nadzienie i zlepiamy brzegi i formujemy kluskę na okrągło. Znowu odkładamy kluski na stolnice posypaną mąką i czekamy aż kluski podwoją swoją objętość Do garnka nalewamy wodę.Przykrywamy go gazą albo ściereczką, obwiązujemy dookoła nitką lub gumką. Kiedy woda się zagotuje kładziemy na ściereczkę lub gaże kluski, przykrywamy głęboką pokrywką lub miską Gotujemy na parze kluski 7 -10 minut w zależności od wielkości klusek.Gotowe buchty podajemy polane jogurtem owocowym lub masłem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *