Składniki:
30 dag fig
15 dag .zmielonych orzechów
1 kostka masła
3/4 szklanki mąki
3 łyżki cukru
2 żółtka
1/2 szklanki wódki
1łyżka cynamonu mielonego
szczypta kardamonu
Dekoracja:
5 dag. białej czekolady
daktyle
orzechy
Wykonanie:
Figi moczę w alkoholu, rozcieram na gładką masę, łączę z orzechami. Dodaję mąkę i margarynę, zagniatam ciasto. Następnie dosypuję cukier, a na końcu wlewam żółtka roztrzepane z cynamonem i kardamonem. Ponownie dokładnie zagniatam ciasto. Powinno mieć konsystencję luźnego ciasta na pierogi. Ciasto wykładam do formy budyniowej. Wstawiam do naczynia wypełnionego wrzącą wodą, sięgającą do 3/4 wysokości formy. Gotuję na małym ogniu 90 minut. Czekoladę rozpuszczam, polewam ostudzoną babkę, dekoruję daktylami i orzechami.