Składniki:

 

 30 dag fig

 15 dag .zmielonych orzechów

1 kostka masła

3/4 szklanki mąki

3 łyżki cukru

2 żółtka

1/2 szklanki wódki

1łyżka cynamonu mielonego

 szczypta kardamonu

Dekoracja:

5 dag. białej czekolady

daktyle

orzechy

 

Wykonanie:

 

Figi moczę w alkoholu, rozcieram na gładką masę, łączę z orzechami. Dodaję mąkę i margarynę, zagniatam ciasto. Następnie dosypuję cukier, a na końcu wlewam żółtka roztrzepane z cynamonem i kardamonem. Ponownie dokładnie zagniatam ciasto. Powinno mieć konsystencję luźnego ciasta na pierogi. Ciasto wykładam do formy budyniowej. Wstawiam do naczynia wypełnionego wrzącą wodą, sięgającą do 3/4 wysokości formy. Gotuję na małym ogniu 90 minut. Czekoladę rozpuszczam, polewam ostudzoną babkę, dekoruję daktylami i orzechami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *