Składniki:
25 dag. margaryny
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
4 jajka
1i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki soku z cytryny
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżek soku z cytryny
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do niej startą skórkę z cytryny i wbijać kolejno jajka,za każdym razem wszystko dobrze ubijając.
W osobnym naczyniu połączyć mąkę, sól oraz proszek do pieczenia i przesiać tą mieszankę do masy.Na koniec dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać wszystko łyżką.Gotową masę przełożyć do keksówki i piec w nagrzanym piekarniku do 170C. około 45 minut.
Lukier:
Do cukru pudru dodawać stopniowo sok z cytryny. Ilość soku musi być taka, aby cukier puder dobrze się w nim rozpuścił ,oraz aby lukier nie był zbyt rzadki. Gotowym lukrem polać ciasto.