Składniki;
5 jajek
3/4 szklanki cukru
25 dag. margaryny
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
zapach cytrynowy
otarta skórka cytryny
sok z ½ cytryny
1 łyżka kakao
Wykonanie;
Żółtka utrzeć z margaryną na puch. Białka ubić z cukrem i delikatnie połączyć z utartą margaryną . Stopniowo dodawać przesiane mąki wymieszane z proszkiem. Na koniec dodać otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny oraz aromat.Ciasto rozlać do dwóch keksówek wysmarowanych i posypanych bułką tartą lub formy z kominkiem. Zostawić 1/3 ciasta i dodać do niego kakao. Wyłożyć na górę ciasta jasnego. Wstawić do nagrzanego do 180 C.piekarnika i piec około 50-60 minut lub do suchego patyczka.Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.