Składniki;
1/2 kg. mąki pszennej
25 dag. cukru
15 żółtek
10 dag. miękkiego masła
1szklanka mleka
4 dag. drożdży
1cukier waniliowy
1czubata łyżka wiórków migdałowych lub posiekanych migdałów
szczypta soli

Wykonanie;

Drożdże wymieszać z łyżką cukru i odrobiną mleka.Żółtka utrzeć z pozostałą częścią cukru,rozprowadzić mlekiem,wymieszać z mąką i rozczynem,cukrem waniliowym,bakaliami oraz solą.Drewniana łyżką starannie wymieszać ciasto,przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.Gdy nieco podrośnie,polać je stopionym letnim masłem,znów wyrobić łyżką i odstawić by wyrosło.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość,włożyć je do formy babkowej , natłuszczonej i oprószonej mąką,wypełniając tylko 2/3 jej wysokości.Gdy ciasto w formie wyrośnie,wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut w temperaturze 180C.Po upieczeniu babkę można polać dowolnym lukrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *