Składniki:

80 dag. wołowiny zrazowej

1 duża cebula

1 kromka razowego chleba

sól

pieprz

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

3 ziarenka ziela angielskiego

1 liść laurowy

1/2 łyżeczki mąki pszennej

i1/2łyżeczki ziemniaczanej

4łyżki oleju do smażenia

 

Wykonanie:

 

Wołowinę kroimy w dość cienkie plastry Każdy plaster rozbijamy tłuczkiem z obu stron .Obsypujemy solą i pieprzem . Cebulę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim z obu stron mięso do momentu aż z patelni odparuje puszczona z mięsa woda, a bitki przybiorą ładny brązowy kolor . W garnku zagotowujemy około 600 – 700 ml .wody , dodajemy do niej liść laurowy i ziele angielskie , Podsmażone mięso przekładamy do gotującej się wody. Wody nie powinno być zbyt dużo, tyle aby lekko przykrywała mięso, dzięki temu sos będzie esencjonalny i przybierze ładny kolor. W razie znacznego odparowania podczas gotowania uzupełniać sos wodą . Na tej samej patelni smażyć cebulę dolewając ewentualnie nieco oleju. Gdy lekko się zeszkli dodać do mięsa . Do gotującego się mięsa dać kromkę razowego chleba całkowicie się rozgotuje i zagęści nieco sos .Całość gotować około 1,5 – 2 godzin. Jeśli mięso jest miękkie, sos doprawiamy mieloną ostrą papryką i ewentualnie solą i pieprzem. Aby sos był gładki można przetrzeć go przez sitko, albo zblendować po uprzednim wyjęciu z niego bitek . Z łyżeczki mąki zwykłej i ziemniaczanej zrobić zawiesinę powoli wlewać do sosu energicznie go mieszając, aby nie było grudek. . Całość chwilkę gotowca. Gdy sos osiągnie wymaganą przez nas gęstość ponownie wkładamy do niego bitki i chwilę razem podgrzewamy.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *