SKŁADNIKI:
37 i1/2 dag. masła lub margaryny
15 łyżek cukru
½ opakowania cukru wanilinowego
3 łyżki kakao
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka miodu
2 żółtka
20 dag. herbatników
WYKONANIE:
Masło rozpuścić razem z cukrami. Odstawić do wystudzenia. Następnie trochę masy odlać, dodać do niej mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Z powrotem wlać do garnka, dodać kakao oraz miód. Podgrzewać na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje chwilkę gotować i wyłączyć ogień. Dodawać po jednym żółtku, dobrze wymieszać i masę odstawić. Herbatniki pokruszyć na małe kawałki, wsypać do masy, po wymieszaniu wlać masę do formy keksowej wyłożonej papierem lub folią aluminiową. Wyrównać i odstawić w chłodne miejsce a na całą noc włoży do lodówki. Następnego dnia wyciągnąć z formy i kroić i częstować się np. do kawki.