BLOK CZEKOLADOWY MAMY

SKŁADNIKI:

 

37 i1/2 dag. masła lub margaryny

15 łyżek cukru

½ opakowania cukru wanilinowego

3 łyżki kakao

4 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka miodu

2 żółtka

20 dag. herbatników

 

WYKONANIE:

 

Masło rozpuścić razem z cukrami. Odstawić do wystudzenia. Następnie trochę masy odlać, dodać do niej mąkę ziemniaczaną i  dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Z powrotem wlać do garnka, dodać kakao oraz miód. Podgrzewać na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje chwilkę gotować i wyłączyć ogień. Dodawać po jednym żółtku, dobrze wymieszać i masę odstawić. Herbatniki pokruszyć na małe kawałki, wsypać do masy, po wymieszaniu wlać masę do formy keksowej wyłożonej papierem lub folią aluminiową. Wyrównać i odstawić w chłodne miejsce a na całą noc włoży do lodówki. Następnego dnia wyciągnąć z formy i kroić i częstować się np. do kawki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *