Składniki;
Ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 kostki margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
Masa budyniowa:
3 budynie śmietankowe z cukrem
1 litr mleka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
10 dag. margaryny i 10 dag. masła (20 da.g razem)
10 dag cukru
1 cukier waniliowy
mąka dodawać jej po trochu tak, aby powstała kruszonka, nie powinna się kleić do palców
Wykonanie;
Ciasto;
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód nasmarowanej wcześniej i posypanej kaszą manną lub bułką tartą blachy.
Masa budyniowa;
Z podanych składników ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu nie zapominając o dodaniu dodatkowo 2 łyżeczek mąki ziemniaczanej. Wyłożyć ciepły budyń na ciasto i rozprowadzić po całym cieście. Z białek ubić pianę dodają na koniec 2 łyżki cukru. Pianę wyłożyć na budyń, a na koniec posypać wszystko kruszonką. Piec w temperaturze 180 C. około 45 minut do czasu uzyskania ładnego złotego koloru na wierzchu. Kroić należy dopiero po całkowitym wystudzeniu .