Składniki;
2 kg. buraczków najlepiej podłużnych nie dużych
Marynata:
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
2 łyżeczki soli
5 łyżek cukru
8 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
4 goździki
1 łyżka gorczycy
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
Dodatkowo:
1-2 cebule
Wykonanie;
Buraczki umyć nie obierać, przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą i gotować do miękkości. W międzyczasie przygotować słoiki i do każdego wrzucić po 2-3 plastry cebuli. Ugotowane buraki przestudzić, obrać i ciasno ułożyć w słoikach. Jeżeli za duże to przekroić na części według swojego uznania.
Marynata;
W garnku zagotować wszystkie składniki marynaty i zalać nią buraczki. Zakręcić słoiki, wstawić do garnka dno wyłożyć ściereczką i gotować od momentu zagotowania się wody w garnku około 15-20 minut. Wyjąć , ustawić na ściereczce do ostygnięcia.