Składniki:
8 czerwonych cebul
1 mała cukinia
1pomidor
1zielona papryka
3 ząbki czosnku
sok z cytryny
4 łyżki oliwy
oregano
sól
pieprz
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić na piórka, sparzyć na sicie, przełożyć do salaterki wysmarowanej rozgniecionymi ząbkami czosnku, cukinie opłukać, osuszyć młodej
nie obierać, pokroić w cienkie plasterki, usunąć pestki, ze sparzonego pomidora zdjąć skórkę, a miąższ pokroić w plasterki, paprykę oczyścić, opłukać
pokroić w paseczki, cukinie, pomidor i paprykę dołożyć do cebuli, lekko wymieszać, polać sosem przygotowanym z oliwy cytryny, oregano i pozostałego
rozgniecionego czosnku, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę schłodzić w lodowce.