Składniki;
4 cebule
3 dag. drożdży świeżych
1 łyżka cukru
2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
4 łyżki masła
4 łyżki mleka
5 łyżek oleju
tymianek
sól
pieprz
Wykonanie;
Drożdże rozetrzeć z cukrem i łyżką mąki. Walc tyle wody aby po wymieszaniu powstał gęsty zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać, dodać 2 jajka, masło, mleko i zaczyn,posolić, wyrobić ciasto i odstawić na 40 minut. Cebule pokroi w plastry, zeszkli na oleju, przyprawić. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty, rozłożyć cebulę. Ze skrawków ciasta wyciąć kwiatki. Po dwa rogi ciastek zagiąć do środka. Przykleić kwiatki. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać solą. Piecz w nagrzanym piekarniku 30 minut w 170 C.