Składniki:

5 dag. drożdży
szczypta cukru
trochę gorącej wody
około 2 i 1/2 łyżki mąki
3 łyżki siemienia lnianego
1 kg. mąki
3 łyżki suchego maku
100 g. słonecznika łuskanego
3 łyżeczki soli
3 łyżki otrąb owsianych lub żytnich
2 i 1/2 szklanki letniej wody( ewentualnie trochę gorącej mniej niż 1/2 szklanki)

Wykonanie;

Z drożdży, cukru, gorącej wody i mąki zrobić zaczyn i odstawić aż wyrośnie.
Siemię lniane zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut.
Do miski wsypać mąkę, suchy mak, słonecznik, sól, otręby oraz siemię lniane. Dodać wodę i wymieszać wszystko ręką.
Nałożyć do foremek wysypanych mąką (2 podłużne foremki + 1 mała keksówka lub 4 małe). Wygładzić ręką i odstawić do wyrośnięcia. Piec 1 godzinę w temperaturze 220C. Po wyjęciu z pieca postawić na kratce i po 10 minutach wyjąć z formy.

Następne

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *