CHLEB RAZOWY NA MIODZIE

Składniki:

 

6 szklanek mąki razowej

2 łyżki brązowego cukru

 3 łyżki miodu

 1/2 1itra wody

2 dag suszonych drożdży

 

Dodatki:

 

1łyżka soli

1 łyżeczka białego cukru

5 dag masła

 

Wykonanie:

 

Brązowy cukier, miód, sól i stopione masło zalać 400 ml. wrzącej wody, wymieszać. Biały cukier rozpuścić w 100 ml. ciepłej wody, wsypać drożdże, wymieszać, odczekać 10 minut. Przelać do miski z ostudzonym płynem, mieszając

dodawać mąkę. Wyrabiać przez10 minut. Odstawić do wyrośnięcia(1,5 godz.). Uformować chleb, piec 30 minut w temperaturze 190  C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *