Składniki;
1/2kg. mąki pszennej
1 płaska łyżka cukru
1płaska łyżka soli
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 litra wody
1/2 szklanki ziaren (słonecznik, sezam, pestki dyni, siemię lniane, mak do wyboru)
3 i 1/2 dag. świeżych drozdży
Wykonanie:
Suche składniki wsypać do miski i wymieszać drewnianą łyżką. Z drożdży zrobić w kubeczku zaczyn z ciepłej wody i cukru oraz niedużej ilości mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Połączyć zaczyn z mąką, dodać wodę i wyrobić ciasto (ma być takie aby można je było mieszać łyżką). Ilość dodanej wody zależy od zastosowanej mąki. Wysmarować dokładnie masłem 1 foremkę keksówkę włozyc do niej ciasto.Ciasto musi rosnąć 40 minut w keksówce. Wyrośnięte ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 190C.i piecz 1 godzinę. Zaraz po upieczeniu wyjąć z foremki chleb i umieścić na kratce aby odparowało.