CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE

Składniki:

20 dag. mąki żytniej

20 dag. mąki pszennej

1 łyżeczka soli

Zakwas:

 2 dag żytniego chleba

 2 1itry wrzątku

1 dag drożdży

1,5 szklanki mąki żytniej

5 łyżeczek cukru

Wykonanie:

Zakwas przygotować 2 dni wcześniej:

Do kamionkowego naczynia, włożyć pokrojony chleb i zalać wrzącąwodą, po ostygnięciu dodać pozostałe składniki. Wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce. Zakwas zmiksować, dodać mąkę i sól, wyrobić ciasto. Uformować bochenek chleba, wierzch można posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 40-50 minut 200 C. aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *