KACZKA PIECZONA NA JABŁKACH Z SZAGÓWKAMI

Składniki;

 

2 średnie piersi z kaczki

2 średnie podudzia z kaczki

100 ml. soku pomarańczowego

50 ml. oliwy z oliwek

1 mała czerwona kapusta

1 mała biała cebula

50 g. boczku wędzonego

2 jabłka

50ml octu jabłkowego

4 średnie ziemniaki

8 łyżeczek mąki pszennej typu 550

1 jajko

100g. świeżego szpinaku

50g. masła

50g. rodzynek

1 łyżeczka miodu lipowego

majeranek

sól

pieprz

 

Wykonanie;

 

Rozgrzać piekarnik do 130C. Piersi i podudzia natrzeć przyprawami i zamarynować na 30 minut w soku pomarańczowym, następnie obsmażyć na oliwie z oliwek z dwóch stron po 5 minut i upiec w żaroodpornym naczyniu- najpierw podudzia, a po godzinie dołożyć piersi piec razem jeszcze 15 minut.

Aby przyrządzi sos, należny masło sok z pomarańczy (w którym marynowana była kaczka) , rodzynki, i mąkę gotować w rondelku, mieszając przez około 5 minut po czym odparować.

Obrane ziemniaki ugotować , wystudzić.Dodać jajko , szpinak i zmiksować w malakserze. Dodawać powoli mąkę , wyrabiając ciasto. Uformować wałek grubości palca  i pokroić pod skosem ( czyli na szagę – stąd nazwa) . Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować  aż  kluski szagówki  wypłyną na wierzch.

Aby przygotować młodą kapustę, pokroić boczek w drobną kostkę i podsmażyć bez tłuszczu w rondelku. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dusić do miękkości. Czerwoną kapustę umyć drobno poszatkować. Dodać do boczku z cebulą i podsmażyć 2 minuty. Następnie dolać 200 ml.przegotowanej wody i dusić 20 minut, dodać przyprawy i ocet jabłkowy, aby nie stracić koloru. Na koniec dodać jedno jabłko starte na tarce o grubych oczkach.. Drugie jabłko pokroić w cienkie plasterki posmarować miodem i piec w piekarniku z kaczką około 5 minut..

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *