Składniki:

 

1/2 kg. mąki

3/4 szklanki letniej wody

3 dag. drożdży

1 płaska łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

3 łyżki oleju

0drobina ciepłego mleka

1 /2 łyżeczki masła

Wykonanie:

Do miski wsypać po kolei mąkę ,sól,cukier,olej, wodę i rozpuszczone w mleku drożdże.Wyrobić ciasto ,przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia lub keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia . Ciasto,odstawić ponownie do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Wierzch chlebka posmarować masłem i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 C. przez około 50 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *