Składniki;
1/2 kg. mąki pszennej
1 szklanka otrąb pszennych
5 dag. drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki kminku
2 łyżki siemienia lnianego
Wykonanie;
Drożdże rozkruszyć,dodać ciepłe mleko i 3 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Po około15-20 minutach dodać pozostałe składniki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-50 minut. Następnie ponownie wymieszać i wyłożyć do formy posmarowanej tłuszczem. Z podanej ilości składników można upiec 2 chlebki w mniejszych keksówkach lub 1 w większej.Po włożeniu ciasta do formy,należy zostawić go do wyrośnięcia na 30-50 minut w ciepłym miejscu a następnie włożyć do nagrzanego piekarnika piecz,