Składniki:

l  litr mleka

1 szklanka śmietany

4 jajka

1pęczek botwinki,

1 łyżka masła

1 pęczek rzodkiewek

1 świeży ogórek,

szczypiorek

 koperek

 cukier

 sól

 

Wykonanie:

 

Mleko przegotować, ostudzić, dodać parę łyżek kwaśnej śmietany. Wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia drobno pokroić botwinkę, poddusić w rondelku na maśle. Dla koloru można dodać pokrojony burak. Zsiadłe mleko roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą i cukrem, dodać botwinkę, pokrojony w kostkę ogórek i rzodkiewki w plasterkach, posiekany drobno szczypiorek i koperek. Oziębić w lodowce. Podawać z ugotowanym na twardo i pokrojonym w ćwiartki jajkiem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *