CHUTNEY Z RABARBAREM

Składniki;

200g. rabarbaru
2 średnie cebule
garść suszonych śliwek
4-5 łyżek octu balsamicznego
3 łyżki cukru
2 łyżki miodu spadziowego lub gryczanego
3 łyżki powideł śliwkowych
świeżo mielony pieprz do smaku

Wykonanie;

Rabarbar pokroić na jednocentymetrowe kawałki, cebulę w kosteczkę, a śliwki posiekać.Dodać cukier oraz ocet balsamiczny, podlać wodą i doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Do smaku dodać miód i powidła śliwkowe. Gotować około 20 minut, często mieszać, pilnując aby całość się nie przypaliła. Wystudzić i przełożyć do wyparzonego wcześniej słoika.Podawać jako dodatek do mięs i serów.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *