Składniki;

 

25 dag. mąki pszennej

25 dag. zmielonego twarogu

25 dag. masła lub margaryny

1 żółtko

cukier puder do posypania

 

Ponadto;

 

 

marmolada lub inne dowolne konfitury

 

 

Wykonanie;

 

Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem jak na kruche ciasto. Dodać do tego zmielony twaróg, oraz żółtko i szybko zagnieść jednolite ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Żeby lepiej się wałkowało, wyrobione ciasto owinąć folią odłożyć do lodówki na 30 minut.Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. wykrawać kwadraty lub okrągłe ciasteczka. Na środek każdego wyłożyć marmoladę lub łyżeczkę konfitury i zawinąć rogi jeden na drugi by powstał otwarty pierożek.Ciasteczka wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 180C.około 20 minut aż się zarumienią. Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *