Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki cukru
13 płaskich łyżek masła lub margaryny
1 torebka cukru waniliowego
6jajek
1/2 torebki proszku do pieczenia
otarta skórka z 2 cytryn
3łyżki konfitury malinowej
tłuszcz do blachy
Do dekoracji:
60 dag zielonych winogron
60 dag. ciemnych winogron
2 szklanki mleka
I i i 1/2 pojemnika śmietany kremówki
1 torebka budyniu waniliowego
4 łyżki cukru
2 łyżki siekanych migdałów
Wykonanie:
Utrzeć tłuszcz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wbić jajka, dodać otartą skórkę z cytryn. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać do utartej masy. Wyłożyć ciasto na nasmarowaną tłuszczem blachę, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec pół godziny w temperaturze 175 C. Wyjąć upieczone ciasto z piekarnika, a następnie odstawić do ostygnięcia. Podgrzać w rondelku konfiturę (dodatkowo można ją jeszcze przetrzeć przez gęste sitko), posmarować przestudzone ciasto. Dokładnie rozprowadzić budyń z cukrem i 6 łyżkami mleka. Zagotować resztę mleka dodać budyń Ponownie zagotować całość, wlać do miski, przykryć naczynie folią. Opłukać winogrona, osączyć na sitku. Oderwać od łodyżek, pokroić na połówki. Usunąć pestki. Ubić na sztywno śmietanę. 2/3 śmietany dodać do dobrze przestudzonego budyniu, delikatnie wymieszać. Posmarować ciasto waniliowym kremem, obłożyć połówkami winogron. Wstawić na godzinę do lodówki. Kiedy masa całkowicie zastygnie, pokroić ciasto na kawałki. Napełnić szprycę resztą ubitej śmietany, udekorować wszystkie kawałki ciasta małymi śmietanowymi kleksami.Przed podaniem posypać dwiema łyżkami siekanych migdałów.