CIASTKA Z WINOGRONAMI

Składniki:

 

Ciasto:

2 szklanki mąki

1 i 1/2 szklanki cukru

13 płaskich łyżek masła lub margaryny

1 torebka cukru waniliowego

6jajek

1/2 torebki proszku do pieczenia

otarta skórka z 2 cytryn

3łyżki konfitury malinowej

tłuszcz do blachy

Do dekoracji:

60 dag zielonych winogron

60 dag. ciemnych winogron

2 szklanki mleka

I i i 1/2 pojemnika śmietany kremówki

1 torebka budyniu waniliowego

4 łyżki cukru

2 łyżki siekanych migdałów

 

Wykonanie:

 

Utrzeć tłuszcz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wbić jajka, dodać otartą skórkę z cytryn. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać do utartej masy. Wyłożyć ciasto na nasmarowaną tłuszczem blachę, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec pół godziny w temperaturze 175 C. Wyjąć upieczone ciasto z piekarnika, a następnie odstawić do ostygnięcia. Podgrzać w rondelku konfiturę (dodatkowo można ją jeszcze przetrzeć przez gęste sitko), posmarować przestudzone ciasto. Dokładnie rozprowadzić budyń z cukrem i 6 łyżkami mleka. Zagotować resztę mleka dodać budyń Ponownie zagotować całość, wlać do miski, przykryć naczynie folią. Opłukać winogrona, osączyć na sitku. Oderwać od łodyżek, pokroić na połówki. Usunąć pestki. Ubić na sztywno śmietanę. 2/3 śmietany dodać do dobrze przestudzonego budyniu, delikatnie wymieszać. Posmarować ciasto waniliowym kremem, obłożyć połówkami winogron. Wstawić na godzinę do lodówki. Kiedy masa całkowicie zastygnie, pokroić ciasto na kawałki. Napełnić szprycę resztą ubitej śmietany, udekorować wszystkie kawałki ciasta małymi śmietanowymi kleksami.Przed podaniem posypać dwiema łyżkami siekanych migdałów.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *