Składniki:
8 jajek
210 g. drobnego cukru
230 g. mąki
Polewa ponczowa:
100 g. drobnego cukru
200 ml. ponczu
czerwony barwnik spożywczy
Nadzienie i polewa:
200 g. marmolady porzeczkowej
50 g. rodzynków
50 g. orzechów włoskich
200 g. cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
płatki migdałowe
nie solone pistacje do dekoracji
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na pianę. Mieszając, stopniowo dodawać mąkę. Ciasto rozsmarować na dwóch mniejszych blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 180 C. Wystudzić.
Przygotować polewę:
Zagotować 100 ml. wody z cukrem. Doprawić ponczem i zabarwić barwnikiem spożywczym.
Oba korpusy przekroić na trzy placki. Jeden placek posmarować marmoladą, posypać połową rodzynków i grubo posiekanych orzechów. Przykryć drugim plackiem, posmarować go marmoladą. Położyć trzeci placek, dobrze nawilżając go polewą ponczową (nawilżyć też dwa następne placki). Na przedostatnim rozłożyć pozostałe rodzynki i orzechy. Ostatni placek posmarować marmoladą i posmarowaną stroną w dół położyć na nawilżonych plackach. Położyć na cieście deskę i docisnąć ciężkim przedmiotem. Ciasto wstawić do lodówki na noc, żeby dobrze stężało. Wierzch ciasta posmarować marmoladą i polewą cytrynową (wymieszać cukier z sokiem z cytryny i 3 łyżkami wody). Gdy polewa lekko stężeje, posypać płatkami migdałów oraz pistacjami, brzoskwiniami Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem, dodając proszek budyniowy wymieszany z proszkiem do pieczenia. Pod koniec wmieszać pianę z białek. Prostokątną formę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Przelać ciasto. Piec 20-25 minut w l80 C. Kiedy korpus lekko przestygnie, wyjąć go z formy, odstawić do całkowitego wystudzenia .Z mleka, mąki, cukru wanilinowego i 30 g. masła ugotować gęstą masę. Poczekać, aż wystygnie, a potem stopniowo dodawać cukier puder i resztę pokrojonego w kawałki, miękkiego masła. Mieszać, aż powstanie gładki krem. Ciasto posmarować marmoladą, na niej rozłożyć biszkopty nawilżone ponczem lub rumem. Poukładać kawałki brzoskwiń. Pokryć kremem. Ciasto polać polewą czekoladową, ozdobić pistacjami.