CIASTO BAKALIOWE Z MARMOLADĄ

Składniki:

 

8 jajek

210 g. drobnego cukru

230 g. mąki

Polewa ponczowa:

100 g. drobnego cukru

200 ml. ponczu

czerwony barwnik spożywczy

Nadzienie i polewa:

200 g. marmolady porzeczkowej

50 g. rodzynków

50 g. orzechów włoskich

200 g. cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

płatki migdałowe

nie solone pistacje do dekoracji

 

Wykonanie:

 

Jajka ubić z cukrem na pianę. Mieszając, stopniowo dodawać mąkę. Ciasto rozsmarować na dwóch mniejszych blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 180 C. Wystudzić.

Przygotować polewę:

Zagotować 100 ml. wody z cukrem. Doprawić ponczem i zabarwić barwnikiem spożywczym.

Oba korpusy przekroić na trzy placki. Jeden placek posmarować marmoladą, posypać połową rodzynków i grubo posiekanych orzechów. Przykryć drugim plackiem, posmarować go marmoladą. Położyć trzeci placek, dobrze nawilżając go polewą ponczową (nawilżyć też dwa następne placki). Na przedostatnim  rozłożyć pozostałe rodzynki i orzechy. Ostatni placek posmarować marmoladą i posmarowaną stroną w dół położyć na nawilżonych plackach. Położyć na cieście deskę i docisnąć ciężkim przedmiotem. Ciasto wstawić do lodówki na noc, żeby dobrze stężało. Wierzch ciasta posmarować marmoladą i polewą cytrynową (wymieszać cukier z sokiem z cytryny i 3 łyżkami wody). Gdy polewa lekko stężeje, posypać płatkami migdałów oraz pistacjami, brzoskwiniami Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem, dodając proszek budyniowy wymieszany z proszkiem do pieczenia. Pod koniec wmieszać pianę z białek. Prostokątną formę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Przelać ciasto. Piec 20-25 minut w l80 C. Kiedy korpus lekko przestygnie, wyjąć go z formy, odstawić do całkowitego wystudzenia .Z mleka, mąki, cukru wanilinowego i 30 g. masła ugotować gęstą masę. Poczekać, aż wystygnie, a potem stopniowo dodawać cukier puder i resztę pokrojonego w kawałki, miękkiego masła. Mieszać, aż powstanie gładki krem. Ciasto posmarować marmoladą, na niej rozłożyć biszkopty nawilżone ponczem lub rumem. Poukładać kawałki brzoskwiń. Pokryć kremem. Ciasto polać polewą czekoladową, ozdobić pistacjami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *