Składniki:

 

Ciasto:

 

8 żółtek

4 białka

1/2 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

3/4 szklanki mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem:

gotowy krem do karpatki lub tortów

2 łyżki skórki z cytryny

3 białka

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki cukru pudru

owoce kandyzowane

Wykonanie:

 

Składniki ciasta ubijam mikserem na puszysta masę. Wylewam na prostokątną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 20 minut w temperaturze. 150 C. Po upieczeniu ciasto przenoszę na ściereczkę i zwijam w rulon. Według instrukcji na opakowaniu przygotowuję gotowy krem. Dodaję skórkę cytrynową i pokrojone owoce kandyzowane, mieszam. Rozwijam roladę, smaruję kremem i ponownie zwijam. Przekładam na blachę wyłożoną pergaminem. Białka ubijam na sztywno, dodaję porcjami cukier i sok z cytryny, delikatnie mieszam i smaruję masą bezową ciasto. Roladę wstawiam do piekarnika o temperaturze 250 C. z termoobiegiem i trzymam do zrumienienia bezy. Podaję ostudzoną, udekorowaną płatkami migdałowymi i kawałkami kolorowych owoców.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *