Składniki:
Ciasto:
8 żółtek
4 białka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
gotowy krem do karpatki lub tortów
2 łyżki skórki z cytryny
3 białka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
owoce kandyzowane
Wykonanie:
Składniki ciasta ubijam mikserem na puszysta masę. Wylewam na prostokątną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 20 minut w temperaturze. 150 C. Po upieczeniu ciasto przenoszę na ściereczkę i zwijam w rulon. Według instrukcji na opakowaniu przygotowuję gotowy krem. Dodaję skórkę cytrynową i pokrojone owoce kandyzowane, mieszam. Rozwijam roladę, smaruję kremem i ponownie zwijam. Przekładam na blachę wyłożoną pergaminem. Białka ubijam na sztywno, dodaję porcjami cukier i sok z cytryny, delikatnie mieszam i smaruję masą bezową ciasto. Roladę wstawiam do piekarnika o temperaturze 250 C. z termoobiegiem i trzymam do zrumienienia bezy. Podaję ostudzoną, udekorowaną płatkami migdałowymi i kawałkami kolorowych owoców.