Składniki:
4 czubate łyżki mąki
4 czubate łyżki cukru
2 płaskie łyżki masła lub margaryny
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
3 jajka
1 cukier waniliowym
Nadzienie:
25 dag. malin (mogą być mrożone)
2 i 1/4 pojemnika jogurtu naturalnego (45 dag.)
3 pojemniki śmietany kremówki(po 20 g.)
2 szklanki soku wiśniowego
1 cytryna
4 łyżki cukru
14 łyżeczek żelatyny
czekoladki do dekoracji
Wykonanie:
Oddzielić białka od żoł tek. Białka ubić na sztywną pianę, wsypując cukier i cukier waniliowy. Kolejno dodać wszystkie żółtka. Zmieszać mąkę z mąką ziemniaczaną, przesiać do masy jajecznej, przemieszać. Rozpuścić tłuszcz, wlać do ciasta, nie przerywając mieszania. Przykryć pergaminem blachę piekarnika, przelać ciasto, wyrównać powierzchnię. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piecz przez 15 minut w temperaturze około 200 C. Wyjąć z pieca, usunąć pergamin, odłożyć do wystygnięcia. Wyciąć z folii pasek szerokości 8 cm, obłożyć nim boki ciasta. Sparzyć jedną cytrynę, utrzeć skórkę, wycisnąć sok. Rozprowadzić 8 łyżeczek żelatyny. Wymieszać jogurt z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Ubić śmietanę z 2 pojemników. Wymieszać żelatynę z kremem, przemieszać ze śmietaną. Przełożyć maliny na spod ciasta (25 sztuk odłożyć do dekoracji). Przykryć je kremem cytrynowym, wyrównać powierzchnię. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Rozprowadzić resztę żelatyny, wymieszać z sokiem wiśniowym. Wstawić do lodówki. Gdy płyn zacznie tężeć polać ciasto, wstawić na godzinę do lodówki. Ubić resztę śmietany, przełożyć do szprycy. Pokroić ciasto na 25 kawałków, udekorować śmietaną, malinami i małymi czekoladkami.