Składniki:
Ciasto:
19 dag. mąki
12 i 1/2dag. margaryny
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
3 łyżki kakao gorzkiego (czubate)
3 łyżki mleka
1 jajko
Masa:
3 budynie śmietankowe (bez cukru)
750 ml. mleka
40 dag. śmietany 18 %
3 łyżki cukru pudru
truskawki
Wykonanie
Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 50 minut. Budyń ugotować na mleku wg. przepisu na opakowaniu . Ostudzić budyń, dodać śmietanę i cukier wszystko razem utrzeć. Truskawki pokroić na ćwiartki. Piekarnik nagrzać do 175C. Tortownicę o średnicy 26 cm. wylepić ciastem dno i brzegi tortownicy . Masę budyniowo – śmietanową wymieszać z truskawkami i wylać na ciasto. Zamiast truskawek mogą być maliny lub inne owoce wg uznania. Piecz około 40-45 minut.