CIASTO CZEKOLADOWO BUDYNIOWE

Składniki:

Ciasto:

19 dag. mąki

12 i 1/2dag. margaryny

1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 łyżek cukru

3 łyżki kakao gorzkiego (czubate)

3 łyżki mleka

1 jajko

Masa:

3 budynie śmietankowe (bez cukru)

750 ml. mleka

40 dag. śmietany 18 %

3 łyżki cukru pudru

truskawki

Wykonanie

Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 50 minut. Budyń ugotować na mleku wg. przepisu na opakowaniu . Ostudzić budyń, dodać śmietanę i cukier wszystko razem utrzeć. Truskawki pokroić na ćwiartki. Piekarnik nagrzać do 175C. Tortownicę o średnicy 26 cm. wylepić ciastem dno i brzegi tortownicy . Masę budyniowo – śmietanową wymieszać z truskawkami i wylać na ciasto. Zamiast truskawek mogą być maliny lub inne owoce wg uznania. Piecz około 40-45 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *