Składniki:
500 g. mąki
150 g .cukru
50 g .drożdży
4 żółtka,
1 kostka margaryny
1/2 łyżeczki soli
150 ml. mleka
1 duże opakowanie cukru waniliowego
Masa makowa:
Składniki:
500 g .maku
4 białka
150 g .cukru
100 g .margaryny
4 łyżki miodu
150 g. rodzynek
150 g. posiekanych orzechów włoskich
skórkę pomarańczową wedle uznania
Wykonanie:
Ciasto:
Drożdże rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru, ciepłym mlekiem i 100 g. mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostałe składniki i wyrób ciasto dodając na końcu rozpuszczoną margarynę. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masa makowa:
Opłucz mak, zalej wrzątkiem i gotuj 10-15 minut. Odcedź i zmiel 2 razy. W garnku rozpuść margarynę, dodaj mak, miód, skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy i smaż mieszając przez 10-15 minut. Masę ostudź, dodaj ubitą pianę z białek i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie, podziel ciasto na 2 części, rozwałkuj i nałóż masę makową. Zawiń ciasto w roladę i połóż na papier do pieczenia. Potem ułóż na blasze i piecz w temp. 180-200 C około 45 -50 minut.