Składniki:

ciasto:

3 szklanki mąkipszennej

25 dag. margaryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki cukru

5 żółtek

2-3 łyżki kakao

 

Wykonanie:

 

Wszystkie  podane składniki wyrobić i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.

Masa:

5 białek

1szklanka cukru

1 cukier waniliowy

3 duże śmietany 18% po 400g.

2 budynie śmietankowe

tabliczka czekolady

 

Wykonanie:

 

Łączymy śmietanę z budyniem, ubijamy pianę z białek, pod koniec ubijania piany dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy  dalej miksując dodajemy śmietanę po łyżce, a na koniec dodajemy startą czekoladę.Połowę ciasta wykładamy na wysmarowana blachę i posypaną bułką tarta, na ciasto wylewamy masę i na to ścieramy reszta ciasta pieczemy 50 minut w temp 180C.Wierzch można posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *