CIASTO POMARAŃCZOWE

Składniki:

 

2 niecałe kostki masła lub margaryny (40 dag).

2 szklanki cukru pudru (50 dag)

2 niepełne szklanki cukru (40dag.)

1 i 1/3 szklanki mąki(40 dag)

8 jajek

2 pomarańcze

1 cytryna

2 cukry waniliowe

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

16 kandyzowanych plasterków pomarańczy

tłuszcz do blachy

 

Wykonanie:

Utrzeć tłuszcz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Kolejno dodawać wszystkie jajka. Sparzyć dwie pomarańcze oraz cytrynę, wytrzeć ściereczką. Otrzeć skórkę z owoców. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i otartą skórką, dodać do masy, mieszać aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Nasmarować tłuszczem blachę, umieścić na niej ciasto. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika .Piecz przez 35 minut w temperaturze około 175C.Wycisnąć sok z pomarańczy, utrzeć z 5 łyżkami cukru pudru. Nakłuć ciasto drewnianą wykałaczką w wielu miejscach, nasączyć ciasto pomarańczowym lukrem, odstawić do całkowitego wystygnięcia. Wycisnąć sok z cytryny, utrzeć z resztą cukru pudru. Część przygotowanego lukru cytrynowego odłożyć do dekoracji, resztą posmarować powierzchnię ciasta. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Odłożonym lukrem udekorować kandyzowane plasterki pomarańczy. Pokroić ciasto na równe kawałki, ułożyć wszystkie na ozdobnej paterze, udekorować przygotowanymi owocami .

 

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *