CIASTO PYCHOTKA NELI

Składniki:

Ciasto:

6 jajek

1 szklanka cukru

3 budynie czekoladowe( na pół l.)Winiary

1/2 szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka, ze szczyptą soli ubić na sztywno,dodawać po trochu cukier, cały cza ubijając.Na małych obrotach miksera dodawać po jednym żółtku i połączyć.Odłożyć mikser.Mąkę, budynie i proszek przesiać przez sito i najpierw po łyżce ,potem więcej dodawać do ciasta i wmieszać delikatnie łyżką. Wstawić do nagrzanego do 190 C. piekarnika na około 30 minut termoobieg. Po wystudzeniu przeciąć biszkopt  aby były 2 blaty.

Krem:

3/4 szklanki cukru

2 cukry waniliowe

25 dag. twarożku pełnotłustego

1/2 litra śmietany kremówki-30%

2 łyżki soku z cytryny

trochę startej ,żółtej skórki z cytryny

1 galaretka cytrynowa , rozpuszczona w 1 szklance gotującej wody

 

Wykonanie:

Serek z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć dobrze mikserem ,dodać sok z cytryny i zimną galaretkę ,cały czas miksując. Na końcu dodać, uprzednio ubitą zimną śmietanę kremówkę bez cukru Na tę samą blaszkę, położyć pierwszą część biszkoptu , wylać lekko tężejący krem i przykryć drugom biszkoptem .Polać polewą czekoladową , lub udekorować według uznania. Do polewy czekoladowej na końcu dodać 1 łyżkę rumu ,albo wiśniówki, wówczas polewa jest lśniąca i gładka. Na patelni zrumienić lekko pół paczki wiórek kokosowych z cukrem i łyżką masła. Część szachownicy posypać zrumienionymi wiórkami , drugą stronę  białymi dla kontrastu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *